Buat Kipas Lama Jadi Laju Macam Kipas Baru Dengan Kos RM1 Sahaja

3 min


3.7k shares

Pernah tak kalau kita sudah bersihkan dan cuci bilah kipas kita kat rumah tu, tetapi angin yang terhasil masih sendu-sendu bahasa? Ini penyelesaiannya.

Sekiranya kipas yang pusing perlahan kita hanya perlu tukar kapasitor yang berwarna hitam itu. Tetapi, apa yang perlu kita buat kalau langsung tidak berpusing? Selalunya sebab kena kilat, terlalu panas ataupun kuasa TNB sudah melebihi voltan.

Kipas siling jenis panasonicKerosakan macam itu sukar dibaiki. Selalunya kita akan terus tukar baru. Tetapi di sini, kami kongsikan cara DIY untuk baiki masalah kipas yang rosak ini. Kita hanya perlu menukar thermofuse yang terdapat di dalam badan kipas itu.

Mudah untuk periksa masalah macam ini. Hanya buka sambungan neutral pada kipas dan on. Periksa pada sambungan neutral kipas. Sekiranya tiada api, maknanya benda ini sudah rosak. Gunakan meter. Padamkan kipas, Periksa pada live-neutral. jika tiada bacaan ohm, selalunya benda ini juga yang rosak.

Cara buka agar sukar, tetapi berbali kerana kos thermofiuse hanya RM0.50 sebiji. Selamat mencuba.

1. Cover ni juga perlu dibuka

2. Yg hitam tu capasitor jikalau kipas pusing perlahan

3. Batang kipas juga perlu dibuka

4. Buka semua skru di sekeliling bulatan tu

5. Terdapat 2 skru. Satu ikat cover bawah. 1 ikat cover atas

6.  Selepas cover bawah dibuka

7. Beginilah keadaan dalam kipas

8. Buka kesemua wayar

Buka kesemua wayar. Kalau lupa snap gambar dulu. Untuk buka cover atas cungkil cover perlahan sekeliling sama rata

9. Bahagian atas kipas

Thermofius yg bulat kecik tu. Beli nilai yg sama di kedai elektronik. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko. ?

10. Ni lah thermofuse itu

Nampak tak thermofius bulat mcm aiskrim malaysia tu? Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko.

11. Test dulu

Thermofius. Utk test bagi short dulu dgn pusing mcm ni. Kalau ada meter lebih senang. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko. ?

11. Siap!

Setelah siap pasang semula dengan baik. Jgn abaikan keselamatan. Pasang semua dengan ketat. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *